Musical De Tocht stopt definitief: geen doorstart

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
De curator die het faillissement leidt en de mogelijke doorstart voor de musical De Tocht onderzocht, zegt dat het te ingewikkeld is. Daarom komt er definitief geen vervolg, meldt Omroep Friesland. 

Eind juli kondigde de musical over de Elfstedentocht aan het financieel niet meer te kunnen redden en vroeg een faillissement aan. Al vanaf het begin waren er geldproblemen, die nooit zijn verholpen. De kosten voor de musical waren groter dan gedacht.

De curator is de afgelopen maanden druk bezig geweest met een zoektocht om een partij te vinden die met het stuk verder wilde gaan. Maar dat was tevergeefs. Volgens Van der Spek, de curator, was er wel bereidheid bij betrokkenen, ‘maar veel partijen hebben schade ondervonden’. De financiële schade liep volgens hem op tot tien miljoen euro.

Theater klaar voor musical

In het Friso Theater in Leeuwarden staan nog veel spullen van de musical die door andere partijen worden verhuurd. Sommigen willen die wel laten staan, maar daar staan wel financiële voorwaarden tegenover.

De curator vindt het zuur, want hij zag wel potentie in de musical. “Zoals het theater er nu bij staat, is dat helemaal geschikt om nog een seizoen door te gaan.”

Aansprakelijk

Er wordt momenteel nog onderzocht of mensen in de organisatie verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor het faillissement. Er is slecht gepraat over onder andere oud-bestuurder Hans Staal. Die zou een verkeerde begroting hebben gemaakt. Of er daadwerkelijk sprake is van wanbeleid kan Van der Spek niet zeggen. Daar is onvoldoende onderzoek naar gedaan.

De musical ging in oktober 2023 in première en trok in totaal bijna 300.000 bezoekers.

Foto: Joris van Bennekom