Theaters Diligentia en PePijn lijken toch gered met subsidie

Door ANP
2 min
Theaters Diligentia en PePijn en kunstonderwijsinstelling KOO lijken dankzij een door Den Haag extra uitgetrokken bedrag van 5 miljoen euro toch gered te worden voor de komende jaren. Eerder was het advies uitgebracht om geen subsidie aan deze instellingen toe te kennen. Het college van burgemeester en wethouders neemt dat advies dus niet helemaal over, maakte het dinsdag zelf bekend.

"De toevoeging van deze extra middelen zorgt ervoor dat alle instellingen met een positief advies alsnog subsidie ontvangen", meldt wethouder van Cultuur Saskia Bruines. "Theaters Diligentia en PePijn en kunstonderwijsinstelling KOO vervullen een waardevolle rol in het culturele landschap van Den Haag. De instellingen hebben echter zelf ook een verantwoordelijkheid om een goede aanvraag te schrijven en hun bedrijfsvoering op orde te hebben. Met dit geld kunnen ze voor 2025 en 2026 subsidie toegekend krijgen en kunnen we in gesprek over de toekomst."

De totale pot van 70 miljoen aan cultuursubsidies wordt eens per vier jaar verdeeld en eerder leek het erop dat de drie genoemde instellingen daarvoor niet in aanmerking zouden komen. Een adviescommissie gaf aan bij de twee theaters een "herkenbare signatuur" te missen en verweet ze geen artistiek-inhoudelijke visie te hebben. "Yes! Onze deuren blijven open", reageerden de theaters dinsdagavond op de voorgenomen toekenning. Officieel moet de Haagse gemeenteraad het plan nog goedkeuren.