Organisaties waarschuwen voor 'kaalslag' culturele sector

Door ANP
3 min
Als het kabinet alle maatregelen doorvoert die kunst- en cultuur raken, loopt de sector jaarlijks 350 miljoen euro mis. Daarvoor waarschuwt een consortium van gemeenten, private financiers en organisaties uit de culturele sector.

Het consortium, waarin onder meer het Cultuurfonds, belangenorganisatie Kunsten '92 en de gemeenten Amsterdam en Tilburg zitten, spreekt van een "kaalslag" door het "domino-effect" van maatregelen die de sector treffen. Het gaat om de btw-verhoging van 9 naar 21 procent voor culturele goederen en diensten, bezuinigingen op subsidies en het gemeentefonds, verhoging van de kansspelbelasting en aanpassing van de fiscale aftrek van giften.

'Ongecoördineerde stapel van bezuinigingen'

"De ongecoördineerde stapel van bezuinigingen en maatregelen heeft een enorme impact op de hele kunst- en cultuursector, zowel op de korte als op de lange termijn", zegt Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds.

Voor zijn inkomsten is de culturele sector voor 50 procent afhankelijk van subsidies. De rest van het geld komt uit publieksinkomsten (40 procent) en private financiering (10 procent), stellen de organisaties. "Dit kabinetsbeleid is desastreus en zorgt voor een domino-effect, doordat financiers elkaars gaten niet kunnen dichten en vooral risicomijdende projecten gaan steunen", zegt Broers. "Dit zal voornamelijk ten koste gaan van de kleine en middelgrote instellingen en makers."