Directeur ITA: gesprek over foyer Van Hove nu niet aan de orde

Door ANP
2 min
Algemeen directeur Clayde Menso van International Theater Amsterdam (ITA) vindt het "veel te snel" om het te hebben over een eventuele vernoeming van een foyer naar de vertrokken regisseur Ivo van Hove. Dat zegt Menso in een gesprek met Het Parool.

"Dat is veel te snel", reageert Menso op de vraag of Van Hove nog kan worden opgenomen in de portrettengalerij of dat er een foyer naar hem kan worden vernoemd. In augustus brak theatergezelschap ITA met de Vlaamse regisseur naar aanleiding van externe onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer van het gezelschap.

Behoefte aan rust

De directeur stelt dat de organisatie na alles wat er is gebeurd "nu behoefte heeft om de rust te hebben om met elkaar het gesprek aan te gaan". Een gesprek over foyers of een buste is volgens hem op dit moment niet aan de orde. "Onze aandacht gaat nu uit naar hoe wij met elkaar verder kunnen bouwen aan de toekomst van ITA."

"Er is echt een verschil tussen de kunstenaar en de persoon die hier bestuurder was", zegt Menso ook over Van Hove. "En wij hebben ongelooflijk veel respect en bewondering voor de kunstenaar. Dat is ook de reden waarom we zijn stukken hier nog zullen spelen. Maar qua stijl in leiderschap niet."