Voor tweede jaar op rij neemt aantal bibliotheekleden toe

Door ANP
4 min
Voor het tweede jaar op rij is vorig jaar het aantal bibliotheekleden toegenomen. Dat meldt statistiekbureau CBS na onderzoek samen met de KB, de nationale bibliotheek van ons land. In de jaren voor de coronapandemie daalde het aantal leden juist.

Vorig jaar waren 3,6 miljoen mensen lid van de bibliotheek, 5 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal leden is zowel onder jongeren als volwassenen toegenomen. In 2023 waren 2,3 miljoen kinderen en jongeren tot 18 jaar lid van de openbare bibliotheek. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van 2022, het jaar waarin het gratis bibliotheeklidmaatschap voor de jeugd in de wet werd vastgelegd, meldt de KB.

Ook het aantal volwassen leden steeg, aldus de KB. De stijging was met een plus van 16 procent het sterkst in de leeftijdscategorie 18 tot 20 jaar. "In het verleden zagen we dat jongeren het lidmaatschap vaak na hun achttiende opzegden, wanneer ze voor een volwassenenabonnement moeten gaan betalen. Om dit te voorkomen, biedt nu ongeveer de helft van de bibliotheken jongeren ook na hun achttiende korting of een gratis abonnement aan", zegt directeur van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) Klaas Gravesteijn.

Uitlenen

Vorig jaar was ook het tweede jaar op rij dat bibliotheken meer boeken uitleenden. In 2023 leenden bibliotheken 53,6 miljoen keer een boek uit, 2 procent meer dan in 2022. Vooral fysieke jeugdboeken werden meer uitgeleend. In 2023 lag het aantal uitleningen echter nog steeds 12 procent lager dan in 2019, het jaar voor de coronapandemie.

Bibliotheken leenden vorig jaar ook meer e-books uit via de onlinebibliotheek. Het ging om 5,5 miljoen uitleningen, 185.000 meer dan in 2022, een toename van 3,5 procent. Via de onlinebibliotheek werden ook 2,3 miljoen luisterboeken uitgeleend, bijna 10 procent meer dan in 2022.