Zwaard van duizend jaar oud gevonden in Utrechtse Linschoten

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
In Linschoten in Utrecht is een zwaard gevonden van duizend jaar oud. Het wapen is een meter lang en weegt net geen kilo. Ook zijn er resten van hout en leer op het handvat gevonden. Volgens deskundigen verkeert het in een best goede staat, meldt NOS.

Het is al een aantal maanden geleden dat het zwaard werd gevonden. Tijdens het aanleggen van nieuwe beschoeiing door werklui afgelopen maart werd het aangetroffen. Zij waren bezig met baggeren toen het zwaard opdook in de bagger.

Meteen na de vondst is het zwaard behandeld in een badje om te ontzilten. Daarna is een beschermende laag aangebracht zodat het niet gaat corroderen.

Duizend jaar oud

Volgens deskundigen van de Universiteit Leiden dateert het zwaard uit de periode van 950 tot 1050. Dat komt doordat deze overeenkomt met andere zwaarden uit die tijd. Toen werd er doorgaans gevochten met speren, omdat deze goedkoper en makkelijker te maken zijn. Het zwaard was dus vermoedelijk van een welvarend persoon. Ook zitten er versieringen op het zwaard, zoals een cirkel en een aantal graveringen van vierkantjes.

Omdat het zwaard in Linschoten is gevonden, is de gemeente samen met landgoed Linschoten de eigenaar ervan. Het zwaard wordt komende zaterdag op het landgoed tentoongesteld tijdens de Open Monumentendag. 

Foto: Landgoed Linschoten