Utrechtse regisseurstrio in prijzen gevallen op prestigieuze festival Toronto

Door ANP
2 min
Het Utrechtse regisseurstrio Job, Joris en Marieke is in de prijzen gevallen op het prestigieuze festival TIFF in Toronto. Het driemanschap won de tweede prijs in de internationale kortefilmcompetitie, voor hun nieuwe animatie Quotum.

In de drie minuten durende film wordt elke wereldburger verplicht om een app te nemen die zijn of haar CO2-uitstoot bijhoudt. Dit maakt weinig indruk, tot duidelijk wordt wat er gebeurt als iemand zijn of haar quotum heeft bereikt. Carice van Houten heeft de stem van de app ingesproken.

De jury prijst Quotum omdat "het verhaal de kijker in een beperkte tijd met grote vragen weet te confronteren." Ook prijst de jury Job, Joris en Marieke om het feit dat zij het festival niet bezochten, omdat zij hun CO2-uitstoot willen reduceren. "Zij brengen in de praktijk wat zij bepleiten."

Quotum is in Nederland te zien op het Nederlands Film Festival, dat eind september plaatsvindt, en op het festival Cinekid in oktober in Amsterdam. Eerder maakte het trio onder anderen de animatiefilm A Single Life, die in 2015 werd genomineerd voor een Oscar.