Cabaretier en regisseur Pieter Bouwman op 66-jarige leeftijd overleden

Door ANP
3 min
Cabaretier en regisseur Pieter Bouwman is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP bekendgemaakt. Bouwman had longkanker, maar overleed volgens zijn familie toch nog "vrij plotseling".

Bouwman werd bekend dankzij de series Mannen van de Radio, die hij maakte met Hans Teeuwen, en de spin-off Radio Bergeijk, waarvoor hij samenwerkte met George van Houts. Mannen van de Radio was een serie absurdistische, grotendeels geïmproviseerde sketches in het radioprogramma De Avonden. De gesprekken gingen over de meest uiteenlopende onderwerpen, van Jezus tot Jaap Stobbe en van aubergines tot Mariska Veres.

Van Houts en Bouwman maakten tussen 2001 en 2007 in totaal meer dan zeshonderd afleveringen van het radioprogramma Radio Bergeijk. De gesprekken in het fictieve radiostation waren vrijwel geheel geïmproviseerd op basis van berichten in lokale media.

Daarnaast was Bouwman begin jaren 90 een van de eerste leden van het gezelschap de Comedytrain. Ook was hij als acteur te zien in films als Jezus is een Palestijn, Plan C en De Libi. Bouwman regisseerde bovendien talloze cabaretvoorstellingen, van onder anderen Hans Teeuwen en André Manuel.

"Mijn grote vriend, mentor, criticus, regisseur en Radio Bergeijk medemaker is dood", schrijft George van Houts op X. "Ik ben verdrietig maar ook razendtrots op wat Pieter heeft betekend in theater-cabaretwereld. Heel veel collega's hebben net als ik onnoemelijk veel aan hem te danken. Wat een rijk mens was hij. Ik huil en lach me gek."