‘Mauritshuis komt afspraken over tentoonstellen werken Abrham Bredius niet na’

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
2 min
Omdat het Mauritshuis de gemaakte afspraken over het tentoonstellen van de werken van wijlen kunsthistoricus Abraham Bredius niet zou nakomen, eisen de erfgenamen de kunstwerken terug. Het Mauritshuis maakte voor zijn overlijden in 1946 al afspraken over 25 van zijn kunstwerken. Dit meldt NOS. 

Bredius wilde het Mauritshuis wel 25 van zijn kunstwerken nalaten, mits deze áltijd getoond zouden worden. Maar twintig van de 25 werken hangen inmiddels niet meer op zaal, waardoor het museum de afspraak heeft verbroken. De erfgenamen zijn familieleden van Bredius’ Pupil Joseph Kronig en dus geen directe familieleden, maar Kronig was wel de enige erfgenaam van zijn vermogen. Bredius zou volgens hen zeer strenge voorwaarden in zijn testament hebben laten vastleggen, omdat een deel van de collectie die hij aan het Rijksmuseum had gegeven bij een donkere trap belandden.

Dagvaarding naar Mauritshuis en Nederlandse staat

De familie van Kronig eist de kunstwerken niet terug om ze te verkopen, maar doet dit omdat het Mauritshuis het testament simpelweg niet naleeft. Inmiddels hebben het Mauritshuis en de Nederlandse staat die eigenaar is van de collectie van het Mauritshuis een dagvaarding hiervoor ontvangen.

Afbeelding: Mauritshuis