Minder kinderen geïnteresseerd in theaterbezoeken

Door ANP
3 min
Kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar hebben het afgelopen jaar iets minder interesse gekregen om naar het theater te gaan. Dat blijkt aan de vooravond van de Nationale KinderTheaterWeek uit onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy, in opdracht van het Nationaal Theater Fonds.

Het is de tweede keer dat deze meting gedaan werd, waardoor de lichte daling ten opzichte van 2023 zichtbaar wordt. In 2023 gaf 84 procent van de ouders aan dat hun kind zelf interesse heeft om naar een concert of voorstelling te gaan, wat in 2024 is gedaald tot 80 procent. Wel zeggen veel ouders het in 2024 het nog altijd heel belangrijk te vinden dat een kind een theater kan bezoeken, al is met 77 procent in 2023 naar 73 procent dit jaar ook daarbij een lichte daling zichtbaar.

Iets waar aandacht voor moet zijn

"Dit is iets waar we aandacht voor moeten hebben", laat voorzitter van het Nationaal Theaterfonds Albert Verlinde weten in een persbericht. "Het is niet dat we ons zorgen maken over deze daling, maar we moeten wel voorkomen dat die lijn zich voortzet. Temeer omdat een deel van de ouders heeft aangegeven dat de geplande btw-verhoging, vanuit de politiek, voor hen een reden is om nog minder naar het theater te gaan."

Voorkeur aan buitenspelen

Een reden die nu al wordt genoemd voor het minder vaak bezoeken van het theater, is dat kinderen de voorkeur geven aan buitenspelen met leeftijdsgenoten. Dat aantal is gestegen van 54 naar 57 procent. Ook is de interesse in gamen gedaald, van 52 naar 42 procent. "Dat zijn beide goede ontwikkelingen", reageert Verlinde. "Het is fantastisch dat kinderen graag buiten spelen. Het zijn uitkomsten waar wij als Nationaal Theaterfonds weer mee aan het werk kunnen."