Tentoonstelling Verzetsmuseum toont zorg en discussies rondom oud-verzetsmensen

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
3 min
In het Verzetsmuseum Amsterdam is vanaf vrijdag 18 oktober een nieuwe tentoonstelling te zien die de zorg voor oud-verzetsmensen centraal stelt. Deze zorg, georganiseerd door Stichting 1940-1945, is van groot belang gebleken voor hen die na de Tweede Wereldoorlog lichamelijk of geestelijk beschadigd uit het verzet kwamen. Ondanks de verstreken tijd blijft de stichting actief, ook nu veel verzetsmensen zijn overleden. Kinderen van verzetslieden, zoals Josephine Korsten-Beelen, zetten het werk voort. Dit meldt NOS.

De tentoonstelling biedt een kijkje in de geschiedenis van de stichting, die tachtig jaar geleden werd opgericht om verzetsmensen te helpen. Met beelden van maandelijkse bijeenkomsten en herinneringen aan moeilijke perioden, zoals de discussies rondom de positie van oud-verzetsmensen die communistisch waren tijdens de Koude Oorlog, komt een soms roerige geschiedenis tot leven. De zorg voor deze mensen ging ook niet altijd zonder slag of stoot: er zijn bijvoorbeeld twee molotovcocktails naar binnen gegooid, mogelijk door iemand wiens uitkering was afgewezen.

Speciaal pensioen

De expositie laat ook zien hoe de Stichting 1940-1945 in de jaren '70 verantwoordelijk werd voor het onderzoeken en adviseren over speciale pensioenen voor oud-verzetsmensen met blijvende gezondheidsschade. De rol van de stichting blijft relevant, met vijftien aanvragen voor uitkeringen of pensioenen in het afgelopen jaar.

Algemeen secretaris Josée Netten van de stichting hoopt dat de expositie bezoekers inspireert tot solidariteit.We hopen dat mensen, ook door deze tentoonstelling, zien wat anderen voor elkaar gedaan hebben en zich hierdoor laten inspireren."