Tentoonstelling ‘Aahhh..! Over lichaam, seksualiteit, gender en consent’ blijft langer open

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft besloten de tentoonstelling ‘Aahhh..! Over lichaam, seksualiteit, gender en consent’ te verlengen tot 1 juni 2025. De expositie, die onderwerpen behandelt zoals seksualiteit, gender en toestemming, trekt een divers publiek en blijkt een waardevol platform te bieden voor gesprekken tussen jong en oud. Dit meldt het Nationaal Onderwijsmuseum.

De tentoonstelling speelt een belangrijke rol in het bespreekbaar maken van thema’s die vaak gevoelig liggen. Dit maakt het voor ouders gemakkelijker om met hun kinderen te praten over seksualiteit en gender, en biedt volwassenen de ruimte om onderling in gesprek te gaan. De interactieve opzet maakt het ook voor jongere kinderen toegankelijk, wat de tentoonstelling geschikt maakt voor bezoekers van verschillende leeftijden.

Succesvol educatief programma

Bij de expositie hoort een educatief programma dat scholen van verschillende niveaus aantrekt, van basisscholen tot universiteiten. Het programma wordt in overleg met docenten afgestemd op de behoeften van hun leerlingen. Het succes van het educatieve aanbod zorgt ervoor dat veel scholen een herhaalbezoek overwegen, wat een van de redenen is waarom de tentoonstelling is verlengd.

Toegankelijkheid en actualiteit

Hoewel sommige bezoekers vooraf een drempel voelen om de tentoonstelling te bezoeken, ervaren velen het als positief en leerzaam zodra ze binnen zijn. Desondanks zorgt die drempel regelmatig tot uitstel. De tentoonstelling blijft relevant door actuele onderwerpen, zoals consent, die regelmatig in het nieuws komen. Daarnaast heeft de recent ingevoerde consent-wet de actualiteit van de tentoonstelling verder versterkt.

Naast de maatschappelijke waarde speelt ook een financiële overweging mee in de verlenging; een nieuwe tentoonstelling zou een grote investering vergen die het museum op dit moment niet kan dragen.

De tentoonstelling is nog te zien tot 1 juni 2025 en biedt bezoekers de kans om op een toegankelijke en interactieve manier belangrijke thema’s te verkennen.

Afbeelding: Fenna Kwakernaak