Kinderwoord van het jaar is 'bruh'
Het woord bruh wordt gebruikt om een teleurstelling uit te drukken, bijvoorbeeld als iets raar of negatief wordt gevonden. Het komt net als het woord bro van het woord broer, al wordt bro gebruikt als aanspreekvorm tegen bijvoorbeeld vrienden.
Kinderen konden via de website van het NOS Jeugdjournaal sinds begin december woorden insturen die volgens hen kans zouden moeten maken om Kinderwoord van het Jaar te worden. De redactie van het tv-programma stelde vervolgens een lijst samen met de meestvoorkomende woorden. De strijd ging daardoor tussen de woorden bro, sigma, slay, bruh, glamour, ohio, rizzler en skibidi.
Onlinewereld
"Je ziet dat de onlinewereld een grote rol speelt bij de opkomst van woorden", zegt Jeugdjournaal-verslaggever Bart Tuinman, die vaak met kinderen praat. "Kinderen ontdekken de woorden online, halen het er vandaan en maken er spreektaal van. Ze gebruiken al die woorden voortdurend onder elkaar."
Volgens Tuinman vinden de kinderen het belangrijk om een eigen taal te hebben. "En kinderen vinden het grappig dat leraren en ouders het niet altijd begrijpen." Ouders gebruiken de woorden vaak verkeerd, zegt Tuinman. "Dan zeggen ouders bijvoorbeeld geen skibidi, maar skibidoe of skoebidoe. Dat kan echt niet volgens kinderen."
Begin deze maand maakte Van Dale bekend dat de reguliere Woord van het Jaar-verkiezing dit jaar werd afgelast. Volgens de organisatie was "er een zeer onprettige maatschappelijke discussie" ontstaan tussen groepen over het al dan niet stemmen op bepaalde woorden. Genomineerd waren onder meer pieperaanval en transitiespijt. Van Dale Uitgevers koos daarom zelf het woord polarisatie als Woord van het Jaar om "de tijdgeest te illustreren".