Hoe kan de financiering van de cultuursector breder en duurzamer worden?

Door Johanne Levinsky
3 min
De Raad voor Cultuur zet zich in voor de financiële toekomst van de cultuursector. Met een adviestraject onderzoekt de speciale commissie Financiering hoe culturele organisaties stabieler gefinancierd kunnen worden. De nadruk ligt op het beter combineren van publieke en private financieringsbronnen. Het advies verschijnt naar verwachting eind zomer 2025. Dit meldt de Raad voor Cultuur.

Overheidssubsidies zijn geen zekerheid meer, terwijl het potentieel voor particuliere giften groeit. Dat biedt kansen voor de cultuursector, mits die weet hoe ze privaat geld kan aantrekken. De commissie onderzoekt waar het wringt en hoe drempels voor donateurs kunnen worden verlaagd.

Oproep vanuit Den Haag

Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaf de opdracht voor dit onderzoek. Hij wil weten hoe financieringsinstrumenten elkaar kunnen aanvullen en hoe culturele organisaties meer financiële slagkracht kunnen ontwikkelen. De toegankelijkheid van financiering staat daarbij centraal.

Wie zitten er in de commissie?

De adviescommissie bestaat uit vier experts: voorzitter Geert van Maanen (voormalig topambtenaar en ervaren in de culturele sector), Michel Knoppel (financieel econoom, gespecialiseerd in monetaire economie, vastgoed en financiën + toezichthouder en bestuurder in de cultuursector), Ellen Loots (universitair hoofddocent, gespecialiseerd in ondernemerschap en creativiteit) en Edo Righini (algemeen directeur van Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven en voorzitter van de culturele sector aldaar).

De commissie gaat in gesprek met culturele instellingen, financiers en beleidsmakers. Hun ervaringen vormen de basis voor concrete aanbevelingen. De hoop is dat het advies niet alleen financiële stabiliteit brengt, maar daardoor ook ruimte creëert voor artistieke vernieuwing.