Fresku genomineerd voor Gieskes-Strijbis Podiumprijs

Door ANP
2 min
De vijf genomineerden voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023 zijn maandag bekendgemaakt. Rapper en cabaretier Fresku, theater- en documentairemaker Ilay den Boer, theatermaker en regisseur Steef de Jong, actrice en theatermaker Nastaran Razawi Khorasani en het creatief productiebureau Well Made Productions maken kans op de prijs, die wordt gegeven voor een bijdrage aan de kwaliteit en diversiteit van de podiumkunsten.

De genomineerden zijn gekozen door een commissie onder leiding van Martijn Buser. De prijs wordt op 11 september uitgereikt aan twee van de genomineerden, meldt Het Gieskes-Strijbis Fonds. De winnaars ontvangen een geldbedrag van 60.000 euro. De andere drie genomineerden krijgen een geldbedrag van 10.000 euro.

"De commissie is verheugd dat veel makers hun werk in 2022/23 - na de bittere tijden van de jaren daarvoor - weer hebben kunnen delen met een fysiek publiek en dat het publiek de weg naar de podia en festivals heeft teruggevonden", zegt Buser. "Bij de selectie van de genomineerden hadden we oog voor de aanhoudend precaire financiƫle situatie van makers, bij podia en festivals. Vanwege de ontwikkelingen op het wereldtoneel is het engagement bij makers daarmee helemaal terug. Dat zien we ook bij de genomineerden voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, waarvan een aantal de afgelopen jaren heel zichtbaar is geweest en anderen onder de oppervlakte of in de luwte unieke prestaties neerzetten. De makers tonen lef, delen volharding en uithoudingsvermogen, en blijven dicht bij zichzelf."