Dit is de vijfde Zomergast van het seizoen

Door ANP
3 min
De Belgische cartoonist Kamagurka is de vijfde gast in VPRO Zomergasten. Theo Maassen, die de presentatie van het tv-programma heeft overgenomen van Janine Abbring, interviewt hem op 20 augustus over zijn favoriete televisieavond.

Maassen noemt Kamagurka een "one-of-a-kind" kunstenaar die met "niks of niemand" te vergelijken is. "Een fenomeen. Hij is cartoonist, schilder, performer, allround kunstenaar. Een absurdist. Zijn werk is onzinnig en diepzinnig tegelijk. Ontwrichtend, maar altijd vrolijk. Het zal mij benieuwen, mijn gesprek met Kamagurka."

De cartoonist wil in zijn gesprek met Maassen laten zien welke "humoristen" hem als mens hebben gevormd. "Ik wil een monument oprichten voor de visionaire absurdisten, mensen als Spike Milligan, de Britse komiek die bijna vergeten is maar zonder wie Monty Python niet denkbaar zou zijn geweest."

Grenzen

Ook wil hij het hebben over grenzen. "Over de grens van de grap, de mensen die die grens aftasten en er soms overheen gaan. Maar ook over letterlijke grenzen, over de vraag waarom wij in Vlaanderen dol waren op Koot en Bie, maar ik nooit aan een Fransman heb kunnen uitleggen wat daar nou zo goed aan was. En over de grens tussen humor en waanzin, waarbij je weet dat als je die eenmaal bent overgestoken, het erg lastig is om ooit terug te keren."

Het nieuwe seizoen start op 13 augustus met schrijfster Bibi Dumon Tak als eerste gast. In de weken daarna schuiven kosmoloog Thomas Hertog, filmmaker Hoyte van Hoytema en oud-Kamervoorzitter Khadija Arib aan.