Nederlandse filmliefhebbers merken nog niets van stakingen in Hollywood

Door ANP
2 min
Nederlandse bioscoopbezoekers merken op korte termijn niets van de acteursstakingen in Hollywood. Dat zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, tegen het ANP. De opnames van films die dit jaar in de bioscoop komen, zijn al afgerond.

Acteurs in Hollywood legden eerder deze maand hun werk neer, nadat de onderhandelingen met grote studio's over inkomsten van streamingdiensten en het gebruik van AI in films waren stukgelopen. Ook de Amerikaanse scenarioschrijvers staken momenteel.

Op z'n vroegst merken bezoekers in 2024 of 2025 iets van de stakingen in de filmagenda, aldus Van der Ham. Maar ook dat is volledig afhankelijk van hoelang de stakingen duren. "Hoe langer de stakingen duren, hoe groter de gevolgen voor de bezoekers", aldus de voorzitter.

Geen zorgen

Toch hoeft de filmkijker zich niet al te veel zorgen te maken, zegt Van der Ham. "Slechts 24 procent van de bioscoopfilms komt uit Amerika, verder zijn er natuurlijk veel films uit onder meer Nederland en het Verenigd Koninkrijk", zegt hij. "De Amerikaanse films zorgen samen echter wel voor 68 procent van de omzet."

Door: ANP