Barbie-film grote hit in Nederlandse bios, lijkt Oppenheimer te verslaan

Door ANP
4 min
Barbie is een grote hit in de Nederlandse bioscopen. De film, die sinds woensdag in de bioscopen draait, heeft binnen vier dagen al 250.000 bezoekers getrokken. Dat heeft distributeur Warner Bros. zondag gemeld. Dit is het aantal bezoekers tot zondagochtend, inclusief de bezoekers van de speciale Ladies Nights die dinsdagavond in tientallen bioscopen werden georganiseerd.

"De film overtreft alle verwachtingen", aldus een woordvoerder van Warner Bros. "We krijgen van veel theaters te horen dat ze extra voorstellingen hebben ingepland om aan de vraag te kunnen voldoen. Er worden vergelijkingen getrokken met de taferelen die de films van Harry Potter veroorzaakten."

Barbie is hard op weg om het beste openingsweekend van 2023 te worden. Dit record staat nu op naam van de Mario Bros-film, waar in de eerste vijf dagen bijna 390.000 mensen heen gingen. De komedie met actrice Margot Robbie in de titelrol draait nu in Nederland in 161 bioscoopzalen.

De film doet het internationaal ook bijzonder goed. Volgens analisten gaat Barbie in de VS het eerste weekend uitkomen op meer dan 110 miljoen dollar.

Barbenheimer

In Nederland opende de film Barbie donderdag met een opbrengst van 600.000 euro, de beste opening van 2023. Oppenheimer bracht donderdag in Nederland 435.000 euro op. Het was wel de beste opening voor een film van regisseur Christopher Nolan ooit.

Barbie is een film waarin de wereldberoemde pop (gespeeld door Margot Robbie) ontdekt dat er naast haar barbiewereld een échte wereld bestaat waar mannen en vrouwen nog lang niet gelijk zijn. Oppenheimer van regisseur Christopher Nolan is een filosofische biografiefilm over de uitvinder van de atoombom. Beide titels kregen wereldwijd erg goede recensies.

Volgens analisten gaat Barbie het eerste weekend in de VS uitkomen op 110 miljoen dollar, meldt de website NME. Mogelijk breekt de film zelfs het record voor de beste opening ooit voor een film die door een vrouw is geregisseerd. Oppenheimer zal het naar verwachting moeten doen met pakweg de helft van dat bedrag, 50 miljoen dollar.