Filmoeuvre van Ed van der Elsken op streamingsdienst Eye Film

Door ANP
2 min
Vrijwel het hele filmoeuvre van fotograaf en regisseur Ed van der Elsken is vanaf woensdag beschikbaar op Eye Player, de streamingdienst van instituut Eye Film. De films, die in lengte variëren van 4 tot 79 minuten, zijn door Eye digitaal geremasterd, in nauw overleg met de familie van Van der Elsken. Het is voor de meeste films de eerste maal dat het publiek ze online kan bekijken.

Ed van der Elsken (1925-1990) maakte vooral naam met zijn fotoboeken Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés (1956) en Sweet Life (1966). Hij stond bekend om zijn foto's van personen. Die fotografeerde hij over de hele wereld, van Mexico tot Japan. Hij werd geroemd om zijn subjectieve manier van fotograferen: met zijn foto's uitte hij zijn persoonlijke visie.

Minder bekend is dat Van der Elsken vanaf 1960 naast de fotocamera ook de filmcamera ter hand nam. Met zijn filmcamera deed hij onder meer verslag van zijn familieleven aan de Amsterdamse Nieuwmarkt en in de polder bij Edam. Vanaf 1988 deed Van der Elsken - onsentimenteel en aangrijpend - verslag van zijn aftakeling als gevolg van prostaatkanker. Eye prijst Van der Elsken als een "vlogger avant la lettre". De films zijn op Eye Player gratis te zien.

Door: ANP