EO en WarChild komen met drieluik over oorlog

Door ANP
4 min
War Child en de EO komen met een nieuwe serie van het drieluik Oorlog is Erfelijk. In deze editie vertellen Bekende Nederlanders als Isa Hoes en Evgeniy Levchenko over de gevolgen van oorlog op hun leven.

In de drie nieuwe afleveringen die werden geregisseerd door Deborah van Dam spreekt journalist Natascha van Weezel ook met documentairemaakster Sahar Meradji, ondernemer Naz Kawan, Holocaustoverlevende Bert Woudstra en historicus en presentator Hans Goedkoop over hoe oorlog doorleeft in hun levens. Want ook al is het geen oorlog meer, dan kunnen trauma's nog altijd doorwerken in volgende generaties, stelt hulporganisatie War Child, die zich inzet voor kinderen in (voormalige) oorlogsgebieden.

De voormalig profvoetballer uit Oekraïne Levchenko schetst dat veel Oekraïeners al generaties kampen met de gevolgen van oorlog en conflicten. "Mijn opa en mijn vader hebben daar last van gehad, maar de oorlog zit ook in mij. Ik doe ik er nu alles aan om de oorlog niet aan mijn eigen zoon door te geven. Ik wil dat hij opgroeit als een onbezorgd kind."

Angstig

De joodse moeder van schrijfster en actrice Isa Hoes zat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken. Daardoor was ze angstig en had Hoes geen goede relatie had met haar moeder. Volgens Hoes was de oorlog altijd aanwezig, maar werd er niet over gesproken. Goedkoop, wiens opa generaal-majoor was tijdens de zogeheten politionele acties in Indonesië, had dezelfde ervaring: ook bij hem thuis werd het verleden verzwegen. "Ik heb lang geworsteld met de geschiedenis van geweld en wreedheid van mijn opa", zegt Goedkoop. "Het is traumatisch en je kunt er niet voor weglopen."

De serie is vanaf 23 april te zien bij de EO op NPO 2. Het is de derde keer dat War Child onder de noemer Oorlog is Erfelijk met de persoonlijke verhalen van BN'ers kinderen die nu in oorlogssituaties zitten onder de aandacht wil brengen. Eerder deden onder anderen Geert Mak, Arnon Grunberg en Frédérique Spigt hun verhaal.