Dit is alles wat we weten over de zaak van Ali B

Door Nationale Recreatiegids / Michelle Klos
7 min
Ali Bouali, beter bekend als Ali B, is een bekende Nederlandse rapper, televisiepersoonlijkheid en ondernemer. De afgelopen tijd is hij veel in het nieuws geweest vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag. Deze zaak heeft veel aandacht getrokken en heeft de Nederlandse entertainmentindustrie opgeschud. Maar wat is er nu allemaal bekend over de Ali B zaak?

Begin van de beschuldigingen

De beschuldigingen tegen Ali B kwamen voor het eerst aan het licht in januari 2022, toen verschillende vrouwen naar voren kwamen met verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze onthullingen kwamen na de aflevering van het televisieprogramma BOOS, waarin meerdere slachtoffers hun ervaringen deelden met presentator Tim Hofman.

De reactie van Ali B

Ali B ontkende alle beschuldigingen en beweerde dat hij nooit grenzen zou hebben overschreden. Hij gaf aan geschokt te zijn door de aantijgingen en benadrukte dat hij altijd respectvol met vrouwen omging. Desondanks besloot RTL, de zender waar Ali B onder contract stond voor diverse televisieprogramma's zoals The Voice of Holland, om hem op non-actief te stellen in afwachting van een nader onderzoek.

Onderzoek en aanklacht

De politie startte een onderzoek naar aanleiding van de beschuldigingen. Dit onderzoek richtte zich niet alleen op Ali B, maar ook op andere grote figuren uit de entertainmentindustrie die in soortgelijke beschuldigingen werden genoemd. In december 2022 werd bekend dat Ali B officieel werd aangeklaagd voor zedendelicten. Het Openbaar Ministerie gaf aan voldoende bewijs te hebben verzameld om de zaak naar de rechter te brengen.

Hoorzitting

Gisteren begon het proces tegen Ali B, waar een menigte journalisten aanwezig was bij de rechtbank in Haarlem. Tijdens de zitting sprak Ali B over de enorme media-aandacht, die volgens hem heeft geleid tot een "trial by media". Hij gaf aan veel druk te voelen om zich gebeurtenissen te herinneren en stelde dat hij onterecht is neergezet als een "seksueel roofdier". De media-aandacht heeft hem de afgelopen tweeënhalf jaar zwaar belast, resulterend in angstaanvallen en slapeloze nachten. Ali B verklaarde dat eerlijke berichtgeving deze situatie had kunnen voorkomen.

Emotioneel

Tijdens zijn emotionele verklaring zei Ali B dat zijn leven een nachtmerrie werd na de beschuldigingen in de 'BOOS'-reportage over misstanden bij The Voice of Holland. Hij bekende aan zijn vrouw dat hij haar had bedrogen, maar ontkende ooit een vrouw te hebben verkracht. Veel vrienden lieten hem vallen. Ali B blijft erbij dat hij nooit iets tegen de wil van een vrouw heeft gedaan en dat alle gebeurtenissen plaatsvonden met wederzijdse instemming.

Zwarte periode

Ali B, gekleed in een lichte broek, sportschoenen en een groene jas, zwaaide naar iemand op de publieke tribune voordat hij een emotionele verklaring aflegde. Hij bekritiseerde de media voor het gebrek aan kritische beoordeling van de verhalen van de aangeefsters, en hij hintte op zelfmoordgedachten door de zware last van de beschuldigingen en media-aandacht.

Vandaag spreekt Ali B zijn advocaat en zal het Openbaar Ministerie een straf eisen.