Nederlandse special-effectspionier Harry Wiessenhaan overleden op 75-jarige leeftijd
Harry Wiessenhaan verzorgde vanaf de jaren zeventig de special effects voor meer dan driehonderd Nederlandse en buitenlandse films en series. "Hij kon goed knutselen en via via belandde hij in de filmwereld, waar hij al snel naam maakte", vertelt zijn zoon. Wiessenhaan werkte veel samen met Paul Verhoeven en verzorgde mede de special effects in iconische films als Soldaat van Oranje, De Vierde Man en Zwartboek. Ook internationaal kreeg Wiessenhaan bekendheid, toen hij in 1977 meewerkte aan de Engelstalige film A Bridge Too Far, die grotendeels in Nederland werd gedraaid.
Filmproducent Alain de Levita maakte sinds begin jaren tachtig meer dan vijftig films en series met Wiessenhaan, waaronder hitserie Penoza en de oorlogsfilm De Slag om de Schelde. "Hij was de man die special effects in Nederland heeft uitgevonden", prijst De Levita. "Hij was een pionier en de enige die op dit niveau in Nederland stunts en explosies kon regelen. Alles wat in Nederland op dit gebied is bereikt, is gebouwd op het fundament dat Harry legde."
Harrison Ford
Wiessenhaan werkte met vrijwel alle acteurs en regisseurs uit de Nederlandse filmwereld, maar ook met talloze Hollywoodsterren. Zo deed hij de film The Devil's Own, met Brad Pitt en Harrison Ford, en draaide hij met actiester Jackie Chan de in Rotterdam opgenomen film Who Am I?. Ook werkte Wiessenhaan mee aan Ocean's Twelve, dat deels in Amsterdam werd gedraaid, en de thriller Mindhunters, met Val Kilmer en Christian Slater.
Wiessenhaan verscheen zelden in de media, zegt zijn zoon. "Hij was er de man niet naar om aandacht te vragen voor wat hij deed", legt hij uit. "Er waren ook geen effecten of stunts waar hij mee pochte. Als hij ergens trots op was, dan was het dat er in de halve eeuw dat hij dit werk deed nooit mensen gewond zijn geraakt tijdens zijn werkzaamheden." Zijn zoon staat al enige tijd aan het roer van het bedrijf van zijn vader, Special Effects Wiessenhaan. De overleden specialist laat twee kinderen en twee kleinkinderen achter.