Weerplaza: Avondvierdaagse kan veelal doorgaa

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
NIJMEGEN (ANP) - Meteorologen in Nederland vinden de oproep van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) om maandag in heel het land de Avondvierdaagse niet van start te laten gaan vanwege het dreigende noodweer overtrokken. Lokale organisaties van het wandelfestijn moeten vooral zelf goed de weersituatie in de gaten houden.

,,Voor de meeste plaatsen in Nederland geldt dat de kans op een droge avond groter is dan op een avond met nattigheid", zegt Weerplaza. ,,We adviseren daarom aan allerlei instanties om niets nu al af te gelasten, maar om zo laat mogelijk de actuele buiensituatie te bekijken."

Voor maandagavond heeft het KNMI code geel afgegeven vanwege onweer, hagel, windstoten en lokaal flink wat water, maar regionaal zijn er volgens Weerplaza grote verschillen.

Uit voorzorg

Een aantal organiserende comités heeft de etappe van maandagavond uit voorzorg al geschrapt. Zo wordt er niet gelopen in onder meer Leeuwarden, Almere en Vlaardingen en Meppel. In andere steden wordt het weer nadrukkelijk in de gaten gehouden.

Deze week lopen zo'n 150.000 tot 200.000 kinderen de Avondvierdaagse onder meer in Rotterdam. In andere regio's is het wandelevenement al gehouden of vindt later in juni plaats.

Maandagavond is het in grote delen van Nederland overigens tropisch warm. In het Limburgse Ell werd het met 32,6 graden zelfs de warmste 29 mei sinds de start van de metingen.