Airborne Museum toont spullen Duitse generaal

Door Redactie Nationale Recreatiegids
1 min
OOSTERBEEK (ANP) - De Duitse generaal Heinz Harmel van de Waffen-SS was in september 1944 een van de verantwoordelijken voor het mislukken van de Slag om Arnhem, de operatie waarmee de geallieerden een einde wilden maken aan de Tweede Wereldoorlog. Het Airborne Museum in Oosterbeek toont vanaf woensdag onderscheidingen en persoonlijke spullen van de generaal. Zijn zoon heeft ze in eeuwigdurende bruikleen overgedragen.

Harmel leidde de 10e SS-Pantserdivisie. De tankeenheden waren ernstig verzwakt tijdens de gevechten in Normandiƫ. In de bossen bij Oosterbeek werden zij gehergroepeerd. De geallieerden wisten dat niet en landden op 17 september vrijwel naast de Duitse tanks. Door de onverwachte tegenstand liep de aanval uit op een chaos.

Harmel kreeg van Adolf Hitler het IJzeren Kruis met Eikenloof en Zwaarden voor zijn dapperheid. Daarnaast ontving hij tal van andere onderscheidingen, die nu in Oosterbeek te zien zijn. De generaal zat na de oorlog twee jaar in krijgsgevangenschap in Engeland. Hij stierf in 1990 in het Duitse Krefeld.