Een dagje pretpark in de kerstvakantie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min

GRONINGEN - De website Parkplanet.nl heeft een speciaal overzicht van de pretparken die de komende kerstvakantie open zijn. In die attractieparken worden de bezoekers getrakteerd op allerlei feestelijke extra activiteiten als schaatsen, rodelen, langlaufen of zich warmen aan het kampvuur.

Dicht bij huis
Lekker dicht bij huis, in ons eigen land, zijn drie grote attractieparken in de winter open. De Winter Efteling biedt naast de geliefde reguliere attracties een overdekte schaatsbaan, een langlaufbaan en een Kinder Winter Wonderland. Het park in Kaatsheuvel is dit jaar voor het eerst ook van oud op nieuw open. Het grotendeels overdekte Toverland in het Limburgse Sevenum is elke dag van het jaar open, dus ook in de winter. Plopsa Indoor in het Drentse Coevorden is in de kerstvakantie geopend en krijgt het bekende stripkonijn Bobo op bezoek.

Bij de buren
Ook bij de oosterburen zijn enkele attractieparken in de wintermaanden open. In Phantasialand in Brühl, bij Keulen, wordt elke winterse openingsdag afgesloten met het wintersprookje De magische roos, dat eindigt met een bijzonder vuurwerk. In het Duitse Zwarte Woud heeft Europa-Park in Rust een echte Weihnachtsmarkt binnen zijn poorten en als extraatje een reuzenrad van ruim vijftig meter hoog. In België zet Plopsaland in De Panne de winterdeuren open. In het park van kabouter Plop, Mega Mindy en Piet Piraat kunnen kinderen onder meer een praatje maken met de Kerstman.

Iets verder reizen
Disneyland Paris heeft een complete wintermetamorfose ondergaan. Het kasteel van Doornroosje verandert dankzij duizenden witte lichtjes iedere avond in een glinsterend ijspaleis en Mickey Mouse verzorgt een feestelijke kerstvoorstelling. In Tivoli, in de Deense hoofdstad Kopenhagen, staat kerst geheel in het teken van Rusland, met een replica van de bekende Pokrov-kathedraal in Moskou. Ook de attractieparken Liseberg (Göteborg, Zweden), Port Aventura (Salou, Spanje) en Gardaland (Italië) hebben metershoge kerstbomen vol lichtjes, nepsneeuw en kerstactiviteiten.

Open en gesloten
In de meeste attractieparken duurt het winterseizoen tot en met 8 januari 2012. Sommige parken sluiten echter eerder de poorten of zijn niet alle dagen geopend. Er zijn ook parken die op de kerstdagen of op nieuwjaarsdag gesloten zijn.

© Nationale Recreatiegids