Originele ideeën voor teambuildingsuitjes

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Waargebeurd: een restauranteigenaar die zijn personeel met aanhang trakteerde op een live seksshow op de Amsterdamse wallen. Niet eerder was dit de bestemming voor een teamuitje. Het personeel zelf was niet erg blij met de verrassing: de sfeer was eerder ongemakkelijk dan uitbundig te noemen. Daar kon zelfs de aansluitende borrel niks meer aan veranderen. Een jaar later haalden de medewerkers opgelucht adem: het teamuitje bestond uit een uitje naar een paintballcentrum

Teambuilding

Gelukkig slaan maar weinig mensen de plank zo mis. Toch wordt het belang van een goed teamuitje soms onderschat. Een goed vormgegeven dag voor het personeel is veel meer dan alleen een leuk dagje uit. Het is een investering in de onderlinge samenwerking en een manier om waardering uit te spreken voor de medewerkers. Ook bij problemen op de werkvloer kan een teamuitje inzicht geven in verstoorde werkhoudingen en een oplossing aandragen voor die problemen. Een zorgvuldig samengestelde dag kan een essentiële bijdrage leveren aan teambuilding. Het is dan ook aan te raden om ook een teamuitje als een project te benaderen.
 

Leuk en zinvol

Hoewel het doel van een dag voor het team serieus is, mag de invulling best leuk zijn. Als het einddoel maar in zicht blijft. Het is goed om voor het plannen van een uitje een centraal probleem te formuleren: wat kan er verbeterd worden binnen de organisatie en op welke manier kan een dag voor het team daar aan bijdragen? Natuurlijk kunnen problemen niet binnen een dag worden verholpen, maar teambuilding is een goede eerste stap in een proces.

Samenwerkingsopdrachten

Samenwerkingsopdrachten kunnen een bijdrage leveren aan een hechte samenwerking. Medewerkers leren zo op elkaar te vertrouwen en om hulp te vragen om verder te kunnen. Bij VVC Adventure kan er bijvoorbeeld een katapult of vlot gebouwd worden en kunnen de mannen en vrouwen de strijd met elkaar aangaan in de mannen vs vrouwen quiz. Vooroordelen worden onderzocht en getoetst. U krijgt op die manier een goed inkijkje in de sentimenten op de werkvloer. Kunnen uw medewerkers wel tegen een stootje? Dan biedt de Expeditie Robinson dag uitkomst. Online zijn overal ideeën te vinden voor een origineel teamuitje.