Virtuele dierentuin optimaal voor herstel van stress

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min

GRONINGEN - Stress is niet goed voor onze fysieke en geestelijke gezondheid. Met behulp van virtual reality onderzocht psychologe Roos Pals hoe mensen optimaal van stress kunnen herstellen. De samenhang van de omgeving blijkt hierbij van groot belang. Pals promoveert negen januari aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Pals deed haar onderzoek in opdracht van Dierenpark Emmen. Met de plannen voor nieuwbouw wil het park zoveel mogelijk kennis verzamelen over de juiste aanpak en inrichting hiervan.

Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen in een natuurlijke omgeving beter kunnen herstellen van vermoeidheid dan in een stedelijke omgeving. Delen van het (toekomstige) dierenpark werden nagebouwd in virtual reality. Een vlindertuin, bijvoorbeeld en een wandelroute langs olifanten en ringstaartmaki’s.

Pals: "Als je een heel gecontroleerde omgeving hebt kun je ook heel systematisch dingen veranderen. In een echte omgeving heb je veel minder controle over de omstandigheden. Daarbij is het erg kostbaar om bijvoorbeeld alle bankjes aan te passen en vervolgens te onderzoeken welke invloed dit heeft op de bezoekers."

Onderzoek in virtuele omgevingen levert vergelijkbare resultaten op als onderzoek in echte omgevingen. ‘"Mensen die een wandeling maakten door de virtuele vlindertuin, herstelden significant beter van stress dan mensen die een wandeling maakten door een virtuele stadswijk. Net als in een echte omgeving", aldus Pals.

Invloed van objecten
"In een natuurlijke omgeving heerst vanzelf een soort harmonie. Ik wilde zien welke invloed het plaatsen van objecten als bankjes en hekken heeft op de samenhang en daarmee de beleving van mensen", aldus Pals.

Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat er een verband is tussen aantrekkelijkheid, ervaren plezier en herstel en omgevingskenmerken (fascinatie, nieuwigheid, ontsnappen, samenhang en compatibiliteit).

Klik hier voor meer informatie.

© Nationale Recreatiegids