Binnenstad Haarlem wordt grootste investeringszone van Nederland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Ondernemers in het centrum van Haarlem slaan de handen ineen en investeren komende jaren tweeënhalf miljoen euro in de binnenstad. Hiermee krijgt de hoofdstad van Noord-Holland de grootste bedrijveninvesteringszone (BIZ) van Nederland. Dit meldt de website Stadszaken.nl

Over een periode van vijf jaar zal er ieder jaar vijf ton geïnvesteerd worden. De ondernemers dragen naar rato bij aan de BIZ, waarbij de WOZ-waarde als uitgangspunt wordt genomen: voor iedere honderdduizend euro dat een pand van een ondernemer waard is, draagt de eigenaar honderd euro bij. Volgens de gemeente Haarlem zorgt dit voor een eerlijke verdeling van de lasten onder de ondernemers.

Met de investeringen wordt tegemoetgekomen aan de wens van de gemeente om van het Haarlemse centrum de beste binnenstad van Nederland te maken: “De investeringen die ondernemers via de BIZ gaan doen in marketing, evenementen, straatverenigingen en aantrekkelijke sfeerverlichting komen bóvenop de investeringen en inspanningen van de gemeente voor een toekomstbestendige binnenstad. Door de BIZ zal de binnenstad in de toekomst nóg sterker worden. De ambitie om de beste binnenstad van Nederland te worden komt nu nog dichterbij,” zegt Cora-Yfke Sikkema, wethouder Economische Zaken.

In Nederland zijn zo’n honderdvijftig bedrijveninvesteringszones. Dit zijn geografisch afgebakende gebieden, zoals een binnenstad of bedrijventerrein, waarbij de ondernemers door middel van een verplichte financiële bijdrage gezamenlijk investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving.

Door: redactie Nationale Recreatiegids