Niet minder feesten op Koninginnedag in Amsterdam

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - Op Koninginnedag worden in Amsterdam 225 evenementen georganiseerd. Dat zijn er niet minder dan vorig jaar, maar de feesten zijn wel kleinschaliger en beter verspreid over de stad, meldt de gemeente vrijdag. De gemeente kondigde vorig jaar al aan op 30 april geen grootschalige evenementen meer in de stad te willen.

Het Koninginnedagfeest in Amsterdam is volgens de gemeente de afgelopen jaren uit zijn voegen gebarsten. Het aantal bezoekers is gestegen van 610 duizend in 2004 naar achthonderdduizend vorig jaar. Zo veel mensen op een relatief kleine oppervlakte leidt tot onveilige situaties, stelt de gemeente.

Grote evenementen worden dit jaar buiten het centrum gehouden. Zo zijn er grote feesten bij het Olympisch Stadion, in Amsterdam-Noord en in het Oosterpark. Voor deze feesten moeten vooraf kaarten worden gekocht. Radio 538, dat elk jaar op het Museumplein een groot evenement organiseerde, liet eerder al weten op 30 april geen feest te geven. Het radiostation werd het niet eens met de gemeente.

Grofweg de helft van de feestgangers op Koninginnedag komt van buiten de stad. Volgens de gemeente heeft ook het vervoer van al die mensen naar en uit de stad zijn grenzen bereikt. Bezoekers wordt dit jaar geadviseerd niet via Amsterdam Centraal, maar via station Amsterdam Zuid te reizen. Door werkzaamheden aan het station en de Noord/Zuidlijn kan Amsterdam Centraal minder reizigers aan dan normaal.