Eerste Slag "Tulpen Vijfje" op kleurrijke Keukenhof

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

LISSE - Een kas met bloeiende tulpen op Keukenhof vormde vandaag het kleurige decor voor de ceremoniële Eerste Slag van het ‘Tulpen Vijfje’. Het ministerie van Financiën introduceert deze vijf-euroherdenkingsmunt ter ere van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije (1612-2012). Melek Usta, directeur van Colourful People, verrichtte de eerste slag. 

Het Tulpen Vijfjeis ontworpen door kunstenares Deniz Seyda Tunca. Zij verbeeldde de eeuwenoude betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Op de voorzijde plaatste zij daarvoor een portret van Koningin Beatrix, met een weelderig bloeiende tulp als nationaal Nederlands symbool.

Op de keerzijde staat een gesloten tulp in combinatie met de Turkse vlag: dit beeldt het geboorteland van de tulp uit. De tulpen aan beide zijden staan afgebeeld op een halfgedraaide munt. Dit munt-in-muntbeeld suggereert een doorgang naar de andere zijde en is een metafoor voor openheid als basis voor diplomatie.

De diplomatieke relatie tussen Nederland en Turkije dateert van 1612. Ongeveer in dezelfde tijd kwam de tulp vanuit Turkije naar Europa, waarna de bloem uitgroeide tot nationaal symbool. Nog altijd is Turkije voor Nederland een vooraanstaande handelspartner. Het afgelopen decennium verdubbelde het handelsvolume tussen beide landen.

Naast handel is er ook een groeiende uitwisseling op cultureel en maatschappelijk gebied. Bovendien genieten veel Nederlandse toeristen van de Turkse vakantiezon.

Bijzondere munt
“HetTulpen Vijfje is een bijzondere herdenkingsmunt, boordevol historische en symbolische verbeelding”, zegt Maarten Brouwer, Muntmeester bij de Koninklijke Nederlandse Munt. “Het ontwerp verbeeldt niet alleen de eeuwenlange evenwichtige en respectvolle relatie tussen Turkije en Nederland, maar vormt ook de basis van de sterke band tussen beide landen.”

© Nationale Recreatiegids