Recessie deert De Efteling niet

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

KAATSHEUVEL (Novum) - De economische recessie heeft vooralsnog geen negatief gevolgen voor attractiepark De Efteling. Vorig jaar brak het park het bezoekersrecord en steeg de omzet, meldt het Financieele Dagblad donderdag na een gesprek met bestuursvoorzitter Bart de Boer.

Het attractiepark was afgelopen jaar voor het eerste het gehele jaar geopend. Mede hierdoor steeg het aantal bezoekers met honderdduizend naar 4,1 miljoen. De Boer had echter op meer gerekend. De slechte zomer gooide roet in het eten. "Regen is desastreus voor ons park", aldus De Boer.

De omzet steeg met veertien miljoen euro tot 144 miljoen. Dit kwam vooral op het conto van horecabestedingen en zakelijke arrangementen. "De bestedingen blijven op niveau", aldus de topman. "Op een dagje uit vergeten de mensen hun zorgen. Maar de recessie moet natuurlijk niet te lang duren."

Het bedrijfsresultaat daalde naar 9,1 miljoen, een daling van 2,3 miljoen. De Efteling verklaart dit door het hoge aantal investeringen en de rentelasten op leningen die hiervoor moesten worden afgesloten. Afgelopen jaar opende De Efteling onder meer theater Raveleijn en de houten achtbaan Joris en de Draak.

Voor dit jaar verwacht De Efteling opnieuw meer bezoekers te trekken, vooral uit buurlanden Duitsland en Belgiƫ. Het park bestaat deze zomer zestig jaar. Voor de jaren daarna verwacht De Boer echter problemen vanwege de bereikbaarheid van het park. De toegangswegen slibben nu al regelmatig dicht en kunnen de toekomstige groei naar verwachting dan ook moeilijk aan.

Als het bereikbaarheidsprobleem niet wordt opgelost, overweegt De Efteling een tweede park te openen in het buitenland. Dat heeft echter 'geen enkele prioriteit'. "We geven nu alle aandacht aan De Efteling."