Posthuma wint tweede Zilveren Penseel

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

GRONINGEN (Novum) - De Zilveren Penselen zijn toegekend aan Annie M.G. Schmidts Een Vijver Vol Inkt met illustraties van Sieb Posthuma en Het Muizenhuis van Karina Schaapman. Posthuma wint de prijs voor de beste kinderboekenillustraties van het afgelopen jaar voor de tweede keer. Voor oud-PvdA-politica Schaapman is het de eerste keer.

De jury noemt de illustraties in de boeken 'hoge kunst die ogen streelt, zinnen prikkelt, de geest amuseert en kijkers wakker schudt.' In september wordt een van de prijzen in het Rijksmuseum verguld tot Gouden Penseel.

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek maakte donderdag ook de winnaar van het Zilveren Palet bekend. De nieuwe prijs voor het werk van buitenlandse illustratoren ging naar Kleine Man en God van Kitty Crowther. Drie boeken kregen van de Penseeljury een eervolle vermelding, oftewel een Vlag & Wimpel. Het gaat om Papa, Hoor Je Me? met illustraties van Annemarie van Haeringen, Keepvogel en Kijkvogel in het Spoor van Mondriaan van Wouter van Reek en Juffrouw van Zanten en de Zeven Rovers van illustrator Dorine de Vos.

De CPNB maakte tevens bekend dat voor het eerst in twaalf jaar de Boekensleutel weer wordt uitgereikt. Die prijs wordt alleen bij hoge uitzondering toegekend en moet door zowel de Griffeljury voor het beste kinderboek als de Penseeljury worden voorgedragen.

Het wordt de achtste keer dat de prijs voor een 'uitzonderlijk boek' wordt uitgereikt. De laatste keer was in 2000 aan Joan Steiner voor Je Gelooft Je Ogen Niet.