Daguitje is duurder dan tien jaar terug

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - Wie tijdens de vakantie een uitje naar een attractiepark, dierentuin of museum onderneemt is meer geld kwijt dan tien jaar geleden. Volgens de 'dagje-weg-index' van ING zijn de prijzen harder gestegen dan de inflatie van 19 procent. Een compleet dagje uit steeg met 33 procent en entreeprijzen zijn zelfs met vijftig procent toegenomen.

Nederlandse gezinnen geven volgens de index gemiddeld 250 euro per jaar uit aan dagjes uit. Na afloop van de dag een hapje eten buiten de deur is ook duurder geworden. De prijzen van fastfoodketens stegen met 28 procent en van andere restaurants met 26 procent.

De vervoerskosten voor auto of openbaar vervoer namen met 46 procent toe. Entreekaartjes voor een bezoek aan een bioscoop of een theater zijn met zestig procent het meest in prijs gestegen.

Over het afgelopen jaar stegen de prijzen in totaal met 2,9 procent. Ook dat is hoger dan de inflatie, die op 2,1 procent lag. Volgens ING is de stijging te wijten aan de btw-verhoging op concert- en theaterkaartjes van 6 naar 19 procent per 1 juli vorig jaar. Deze verhoging is precies een jaar later als gevolg van het Kunduz-akkoord weer ongedaan gemaakt.