Britse klokken luiden start Olympische Spelen in

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

LONDEN (Novum/AP) - De denkbeeldige Brit die nog ontgaan was dat de Olympische Spelen vrijdag aanvangen is vrijdagochtend door duizenden klokken uit zijn onwetendheid verlost. Met de beroemde Big Ben voorop luidden klokken en scheepshoorns in heel het land het begin van de zomerspelen in. Minister van sport Jeremy Hunt klingelde zo enthousiast mee dat hij bijna een toeschouwer verwondde.

Om twaalf over acht 's ochtends beierde de Big Ben liefst veertig keer, meer dan drie minuten lang. Kerken, schepen, vrachtwagens en auto's vielen in. De feestelijke kakofonie, precies twaalf uur voor de openingsceremonie, is een project van kunstenaar Martin Creed. De winnaar van de Turnerprijs wilde met het project All the Bells 'een openbaar muziekstuk maken dat in het hele land te horen is'.

Minister van sport Jeremy Hunt voegde zich voor het oog van talloze camera's met een eigen klokje in het koor, maar klingelde al te geestdriftig. Het handvat brak af en de klok vloog de toekijkende menigte in. Hunt kromp ineen, maar niemand raakte gewond.

De Big Ben luidde volgens organisatoren van de spelen vrijdagochtend voor het eerst in zestig jaar buiten zijn dagelijkse ritme. In 1952 begeleidde de beroemde klok van het Britse parlement de begrafenis van koning George VI met 56 slagen.