Kunsthal weer open, lege plekken opgevuld

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

ROTTERDAM (Novum) - De Rotterdamse Kunsthal is woensdag, een dag na de grote kunstroof, weer open voor publiek. Het museum heeft de zeven lege plekken opgevuld met andere schilderijen. Dat heeft directeur Emily Ansenk woensdagochtend gezegd op Radio 1.

"De lege plekken zijn opgevuld met nieuwe werken die ook behoren tot de collectie van de Triton Foundation", laat Ansenk weten. Ook zijn enkele wanden aangepast en herschikt. Door het museum woensdag gewoon weer open te gooien, denkt Ansenk de situatie weer op de rails te krijgen. "We kunnen door. Het is ook de wens van deze tentoonstelling om de kunstwerken te laten zien."

Dinsdagnacht werden bij de roof in totaal zeven doeken meegenomen. Het gaat om schilderijen van Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Lucian Freud, Meyer de Haan en twee van Claude Monet. De totale waarde wordt geschat tussen de vijftig en honderd miljoen euro.

Ansenk wil net als dinsdag verder niet ingaan op mogelijke scenario's en de beveiliging van de Kunsthal. Wel zegt ze ervan uit te gaan dat het een geplande overval is. "Er is over nagedacht. Ze wisten verdomd goed wat ze van de muur trokken."

De Kunsthal heeft volgens Ansenk niet direct de naam van het museum aangetast. "De toekomst zal dat verder uitwijzen. Ik denk het niet. We hebben een goede reputatie."

Na het politieonderzoek stelt het museum een evaluatieonderzoek in. "Als er aanpassingen nodig zijn, gaan we die invoeren", besluit Ansenk.