Mitsubishi stapt in windmolenparken Eneco

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

NOORDWIJK (Novum) - Mitsubishi investeert honderden miljoenen euro's in windmolenparken van Eneco. De Nederlandse energiemaatschappij wil op het gebied van windenergie een langjarige samenwerking aangaan met het Japanse conglomeraat. Dat maakte de Nederlandse energieleverancier maandag bekend.

Mitsubishi krijgt voor ongeveer tweehonderd tot 250 miljoen euro de helft van de aandelen in het een nieuw aan te leggen windmolenpark Luchterduinen, 23 kilometer uit de kust tussen Noordwijk en Zandvoort. Het nieuwe park gaat aan bijna 150 duizend huishoudens stroom leveren.

Daarnaast neemt Mitsubishi een belang in het al bestaande Prinses Amaliawindpark voor de kust van IJmuiden. De capaciteit van het park is iets kleiner dan Luchterduinen en levert energie aan 120 duizend huishoudens. Hoeveel Mitubishi voor het park betaalt, wil het bedrijf niet zeggen.

Ook twee andere parken die nog in ontwikkeling zijn, voor de kust van Engeland en Belgiƫ, wil Eneco met Mitsubishi gaan uitbaten. Het Engelse park, dat vijfmaal groter wordt dan het Prinses Amaliawindpark, is voor vijftig procent in handen van Eneco en is voor de andere helft van de Franse branchegenoot EDF.

Eneco wil met EDF in gesprek om te vragen of Mitsubishi het belang van de Fransen kan overnemen. Ook bij het te bouwen park in Belgiƫ wil Eneco de huidige partner Electrawinds vragen of een uitkoop mogelijk is.

Mitsubishi wil meer investeren in duurzame projecten. Vorige week maakte de Nederlandse netbeheerder Tennet bekend dat het Japanse conglomeraat meer dan een half miljard euro investeert in projecten van Tennet om Duitse windmolenparken te verbinden met het elektriciteitsnet op het vasteland.