Toertochten in Overijssel gaan vrijdag door

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

GIETHOORN (Novum) - De toertochten op natuurijs in Overijssel die voor vrijdag gepland stonden, gaan gewoon door. Dat meldt de gemeente Steenwijkerland donderdag. De Vijfmerentocht in het Overijsselse Giethoorn werd donderdag nog stilgelegd omdat de situatie onverantwoord werd door het grote aantal deelnemers.

Het gaat om de Belterwiedetocht, de Blokzijler Merentocht, de Vollenhoofse toertocht. Ook de Rondetocht de IJzeren Man in Vught wordt vrijdag verreden, meldt de website schaatsen.nl.

De ijsclubs in Overijssel zorgen voor een omleiding op de plekken in de routes waar de kwaliteit van het ijs onvoldoende is. Ook worden verkeersregelaars ingezet en borden geplaatst om het verkeer in goede banen te leiden.

De organisatie in Giethoorn had donderdag gerekend op tienduizend deelnemers. Binnen twee uur na de start waren al vijftien- tot zeventienduizend mensen op het ijs. Daardoor kon de veiligheid niet meer worden gegarandeerd. Door de grote drukte op de routes naar het gebied ontstonden files. De politie nam daarop maatregelen om het verkeer van het ijs weg te houden.