Succesvolle nummers uit Hamilton draaien in Nederlandse theaters

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Voor het eerst zal een lied uit de internationale hitmusical Hamilton in een Nederlands theater worden opgevoerd. Dit gebeurt op 9 mei in DeLamar West tijdens het musicalconcert Ensemble, ensemble! Een team van dertig musicalacteurs, jong en oud, vertolkt die avond een groot aantal hits uit recente musicals.

Van Hamilton wordt het slotnummer ten gehore gebracht, Who lives who dies who tells your story. Voordat het lied wordt gezongen, geeft een aantal acteurs de context van het verhaal zodat het publiek snapt waar het nummer over gaat.

Founding father 

Hamilton vertelt het levensverhaal van de Amerikaanse "founding father" Alexander Hamilton. De immigrant was de eerste minister van Financiën van de VS en schreef mee aan de grondwet van het land. Componist en schrijver Lin-Manuel Miranda besloot rap- en hiphopmuziek te gebruiken om zijn verhaal en de ontstaansgeschiedenis van Amerika te bewerken tot musical. Alle hoofdrollen, dus ook van founding fathers als Washington, Jefferson en Madison, worden gespeeld door acteurs van kleur.

Joop van den Ende

Het stuk won planken vol prijzen en is vanaf de eerste dag doorlopend uitverkocht, zowel op Broadway als in Londen. Joop van den Ende maakte een paar jaar geleden bekend dat Stage Entertainment de Nederlandse rechten voor het stuk heeft verworven, maar het is nog niet bekend wanneer de voorstelling in Nederland te zien zal zijn. In Duitsland gaat binnenkort de eerste niet-Engelse versie van het stuk in première.

Het acteurstableau van Ensemble, ensemble! bestaat uit een aantal oudgedienden, zoals Lone van Roosendaal, Robbert van den Bergh en Jolijn Henneman, en verder veel jonge talenten uit de musicalwereld. Een andere musical waarvan voor het eerst in Nederland nummers live te horen zijn, is The Hunchback of Notre Dame van Disney. De kaartverkoop voor Ensemble, ensemble! is vrijdag van start gegaan. Het gaat om een eenmalig concert.

Door: ANP