Apenheuls koffieproject in de lift

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min

APELDOORN - De oogst van Apenheuls ‘koffieproject' is afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Tot nu toe schonk het apenpark deze ecologische koffie uit Peru aan de bezoekers. Door de groei is het park nu op zoek naar partners.

Het project gooit ook hoge ogen in Peru: de lokale organisatie, Ucumari, kreeg vorige week een eervolle vermelding van het Peruaanse Ministerie voor Natuur en Milieu. Het project wordt gezien als een voorbeeld hoe natuurbescherming positief kan zijn voor de economische ontwikkeling.

In het dierenpark drinken bezoekers hoogwaardige, ecologische koffie uit de nevelwouden van Peru. Deze koffie is afkomstig uit Apenheuls ‘koffieproject', een samenwerking van het apenpark en lokale koffieboeren. In plaats van honderden hectares bos te kappen voor veeteelt, verbouwen lokale boeren sinds enkele jaren koffie, waarvoor aanzienlijk minder hectares grond nodig zijn.

De koffieboeren krijgen van Apenheul een eerlijke prijs voor de bonen. Als tegenprestatie wordt het regenwoud in stand gehouden en zullen ze niet jagen op kwetsbare soorten. Door de ontwikkeling van dergelijke duurzame, economische activiteiten worden zo de nevelwouden hoog in het Andesgebergte beschermd.

Productie
Dit jaar zal er  zo'n 11.000 kilo richting Europa komen, genoeg voor zo’n anderhalf miljoen koffiekopjes. Al deze kilo's bonen en ruim 60.000 kilo koffiebessen zijn met muilezels over een bergketen vervoerd en naar de centrale verwerkingsmachine gebracht, voor 2012 wordt nog eens een verdubbeling van de productie verwacht.

Natuurreservaat
In 2009 heeft de boerengemeenschap Ucumari gevraagd om het stichten van groot natuurreservaat te begeleiden. Er ligt nu een dik dossier klaar met daarin een voorstel voor een beschermd gebied van 40.000 hectaren, een gebied half zo groot als de Veluwe. Het is de verwachting nog dit voorjaar het dossier aan de overheden te overhandigen.

© Nationale Recreatiegids