Tentoonstelling over reizigers op de grens van het Romeinse Rijk

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Meer dan tweeduizend jaar geleden hield het Romeinse Rijk halverwege Nederland op. Langs de Rijn bouwden de Romeinen talloze forten en wachttorens, waaronder in Nijmegen. De stad staat daarom bekend als de oudste stad van Nederland. In het archeologische kunstmuseum Het Valkhof kunnen bezoekers tot en met 29 mei de tentoonstelling Moving Stories: De Rijkdom van de Limes bewonderen. Dit meldt het museum. 

Grensoverstijgend 

De tentoonstelling staat in het teken van passanten en migranten die langskwamen nabij de Romeinse grens, ookwel de Limes genoemd. Waar het Romeinse Rijk ophield in Nijmegen begon het in Azië en Afrika. Dit zorgde voor een enorm verkeer van mensen en goederen. Archeologen vonden daarom niet alleen objecten uit de directe omgeving, maar ook uit Spanje, Oostenrijk of het Midden-Oosten.

Universeel reisverhaal

Naast historische objecten probeert deze tentoonstelling ook een verbinding met het heden aan te gaan. Het museum benaderde vijftien mensen van diverse culturele achtergronden om mee te denken met de expositie. Hierbij werd gekeken naar zaken die toen en nu speelden, zoals migratieroutes en onthechting. Voor een migrant uit de eerste eeuw na Christus zou een intercontinentale reis verschillen van een hedendaagse vluchteling, maar tegelijkertijd ook bekend aanvoelen. Als gevolg van deze verbinding met het verleden zijn ook hedendaagse kunststukken in de expositie opgenomen.

Benieuwd naar de 2000-jarige verhalen van de reizende mens? Volg deze link voor meer informatie over de tentoonstelling en de toegangsbewijzen.

Door: Nationale Recreatiegids