Groot tekort aan EHBO’ers zet festivalseizoen onder druk

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Het kan nog wel eens een drukke zomer worden voor de hulpdiensten in Nederland. Uit een onderzoek van Editie NL blijkt dat er tot dusver onvoldoende EHBO’ers beschikbaar zijn om te voldoen aan alle festivals die dit jaar op de planning staan. Dit komt voort uit opgeschroefde eisen en duurdere opleidingskosten. Dit meldt Beveiliging Nieuws. 

Veiligheid van bezoekers  

Met het verdwijnen van de coronamaatregelen kunnen festivalvierende Nederlanders weer genieten van ons brede aanbod aan muzikanten en artiesten. Hierbij komt echter veel meer kijken dan het neerzetten van een spectaculaire line-up. Ook moeten er genoeg beschikbare faciliteiten zijn om de veiligheid van festivalgangers te garanderen. Hier vallen beveiligers onder, maar ook EHBO’ers.

Meer eisen 

Problematisch is vooral omdat EHBO’ers die actief waren in 2020 vaak beschikken over verlopen certificaten. Tijdens de pandemie zijn de regels voor EHBO’ers enorm opgeschroefd. Waarbij het vroeger beperkt was tot lichte verwoningen, moeten hulpverleners tegenwoordig omgaan met een groot scala aan temperatuur- of druggerelateerde problemen.

Hogere kosten 

De EHBO’ers moeten hun scholing vaak helemaal zelf vergoeden en festivalorganisaties zijn niet altijd bereid om professionele hulpverleners in te huren. Ook de noodzaak voor AED’s en zuurstofapparaten drukken op de kosten van de festivalorganisaties. De titanen in de festivalbranche zullen deze kosten kunnen dekken maar het risico bestaat dat de kleinere festivals in de financiële problemen zullen komen.

Door: Nationale Recreatiegids