Geboorte panterjong is welkome verrassing

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min

ARNHEM - Burgers' Zoo heeft een Sri Lanka panter van drie maanden oud gechipt, gesekst, ontwormd en ingeënt tegen katten- en niesziekte. Ook heeft de dierenarts wat haren getrokken voor DNA-onderzoek. Hoewel de in het wild ernstig bedreigde Sri Lanka panters jaarlijks jongen krijgen in Burgers' Zoo, kwam dit kerngezonde mannetje als een grote verrassing voor de biologen en dierverzorgers, zo meldt het Arnhemse dierenpark.

Onverwachte geboorte
De moeder van het pantertje had al enkele jaren geen jongen meer gekregen. Daarom nodigde het dierenpark op vijftien september van dit jaar enkele specialisten uit van het Institut für Zoo- und Wildtierforschung (IZW) uit Berlijn.

De Duitse onderzoekers inspecteerden de baarmoeder, de eierstokken en het geboortekanaal van de pantervrouw onder narcose en troffen tot grote verbazing niet de verwachte cyste of een ander obstakel aan, maar een kloppend hartje.

Omdat het maar één jong betrof en jonge panters vlak na de geboorte nog heel klein en hulpeloos zijn, was het onmogelijk om zonder hulpmiddelen van buitenaf te zien dat het vrouwtje drachtig was. Vier dagen na het onderzoek, op negentien september, kwam het mannetje ter wereld in een veilig en beschut kraamhok.

Chippen, seksen, ontwormen, inenten en haren trekken
Pantertjes van drie maanden oud zijn al bijzonder sterk. De dieren kunnen behoorlijk van zich afbijten en moeten dus voorzichtig gehanteerd worden. De jonge panter kreeg van de dierenarts met een pipetje een witte vloeistof in de bek gespoten als ontwormingsmiddel.

Ook werd het pantertje voorzien van een minuscule chip onder de huid, waarop alle relevante gegevens met betrekking tot dit mannetje kunnen worden afgelezen. Enkele haren van het dier worden door Burgers' Zoo voor DNA-onderzoek bewaard in een soort databank van alle dieren.

Lekker warm bij de kachel
Voorlopig is het nog te koud buiten voor moeder en jong, maar zodra het weer het toestaat, zullen zij af en toe een frisse neus in het buitenverblijf halen. Met de winter op komst brengen de dieren de koude periode echter eerst nog behaaglijk door bij de warme kachel in het binnenverblijf.

© Nationale Recreatiegids