Amsterdamse expositie toont mensen achter de GGZ

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Bij Stadsloket Oost te Amsterdam is van 8 tot en met 14 juli een gratis tentoonstelling te bezichtigen over de mensen binnen de GGZ. In totaal gaat het om 22 zwart-wit portretten van professionals tot patiënten. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

Verhalen zonder naam

In de tentoonstelling komen verhalen en foto’s langs van mensen die op een manier in aanraking kwamen met de geestelijke gezondheidszorg. Doelbewust zijn de namen en achtergronden van de betrokkenen verborgen gehouden. Het gaat vooral om hun ervaringen die vaak meeslepend, indrukwekkend of tragisch kunnen zijn.

Stigma's  

Met de tentoonstelling hopen de makers belangstelling en bewustwording te scheppen voor mensen die te maken hebben gehad met psychische kwetsbaarheid. Stereotyperingen en stigma’s blijven hardnekkig binnen deze wereld. Zo wordt vaak gedacht dat psychische problemen zomaar kunnen worden opgelost. Uit de verhalen van de deelnemers blijkt dit een misvatting; soms is begrip en medeleven de enige remedie.

Schrijver Arnon Grunberg en fotograaf Bart Koetsier waren betrokken bij de productie. Geïnteresseerden kunnen de tentoonstelling gratis bezoeken tussen 09:00 en 17:00 op Oranje-Vrijstaatplein 2.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Gemeente Amsterdam