Duitse experts ontdekken dracht neushoorn

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min

ARNHEM - De biologen en dierverzorgers van Burgers' Zoo in Arnhem zijn aangenaam verrast tijdens een voorgenomen operatie van neushoornvrouw Gingabella. Uit eerder inwendig onderzoek eind 2011 was namelijk gebleken dat enkele cystes in één van de eileiders van de 24-jarige neushoorn waarschijnlijk voorkwamen dat er een bevruchting plaats kon vinden.

Duitse specialisten van het Institut für Zoo- und Wildtierforschung (IZW) kwamen om die reden speciaal uit Berlijn afgereisd om de cystes te verwijderen. Tijdens de medische ingreep troffen de experts echter als aangename verrassing een bevruchte eicel aan. Om de mogelijke zwangerschap niet te verstoren, is de operatie direct afgelast. Als alles naar wens verloopt, wordt na een draagtijd van 515 tot 540 dagen een neushoorntje geboren. De weg is dus echter nog wel lang.

Een regelmatige cyclus en sperma van goede kwaliteit
Alle ingrediënten waren aanwezig, alleen lukte het Gingabella maar niet om drachtig te worden. De neushoorndame vertoonde een regelmatige cyclus, zo bleek uit mestonderzoek. Ook het sperma van neushoornman Gilou was van goede kwaliteit, zo wees het onderzoek uit.

Bovendien vonden er regelmatig paringen plaats tussen Gilou en Gingabella en tenslotte had de neushoornvrouw in het verleden succesvol jongen grootgebracht. Wat kon er dus mis zijn? Om die vraag te beantwoorden, verrichten de Duitse specialisten van IZW eind 2011 een inwendig onderzoek bij Gingabella. Zij bleek verscheiden cystes in één van haar eileiders te hebben, die hoogstwaarschijnlijk de doorgang van het sperma naar de eicel blokkeerden.

Een welkome verrassing
Op grond van deze bevindingen, besloten de dierenarts en biologen van Burgers' Zoo in nauw overleg met de medewerkers van het IZW dat de cystes in februari 2012 verwijderd zouden worden. Toen Gingabella onder narcose was gebracht, bleek deze week niet alleen dat de cystes wat waren gegroeid, maar ook  tot grote verbazing  dat de neushoornvrouw drachtig was.

De geplande operatie werd direct afgebroken om de dracht niet te verstoren. Het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo hoopt dat alles goed blijft verlopen en dat na een draagtijd van 515 tot 540 dagen een jonge neushoorn ter wereld komt.

© Nationale Recreatiegids