Partij voor de Dieren dient motie in tegen Bleker

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

DEN HAAG (Novum) - De Partij voor de Dieren heeft tijdens het Verantwoordingsdebat een motie van wantrouwen ingediend tegen staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA). Volgens de partij is het beleid van Bleker, die verantwoordelijk is voor dierenwelzijn en natuurbehoud, 'abject'. De motie werd afgewezen.

"Ik roep het kabinet op de staatsecretaris te vervangen", zei fractievoorzitter Marianne Thieme tijdens het Verantwoordingsdebat donderdagavond. Over de motie van Thieme ontstond verwarring in de Kamer. Onduidelijk was of het nu over een motie van wantrouwen, afkeuring of iets anders ging. "Volgens mij is het duidelijk wat ik wil", reageerde Thieme. "Vervanging van de staatssecretaris."

Onder anderen Sybrand van Haersma Buma van het CDA en Alexander Pechtold van D66 concludeerden vervolgens dat het om een motie van wantrouwen ging, waarover direct gestemd moest worden.

Alleen de Partij voor de Dieren en GroenLinks staken hun hand vervolgens op bij de stemming. Zij oogsten hoon van de overigen fracties. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk sprak van 'lentegekkies' en VVD-Kamerlid Ard van der Steur vond de 'idiote motie' maar 'treurig'.