Sumatraans neushoornkalfje geboren

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

JAKARTA (Novum/AP) - Een Sumatraanse neushoorn is zaterdag in een Indonesisch natuurreservaat bevallen van een stiertje. Het is pas het vijfde kalfje van de ernstig bedreigde diersoort dat in gevangenschap ter wereld is gekomen.

Moeder Ratu baarde haar kind na een zwangerschap van bijna zestien maanden in het nationaal park Way Kambas in de westelijke provincie Lampung. ''Deze bevalling schrijft geschiedenis, want de Sumatraanse neushoorn staat op het randje van uitsterven'', juichte directeur Novianto Bambang van de biodiversiteitbescherming van het ministerie van bebossing. Hij verzekerde dat moeder en kalf het goed maken.

Er leven in Indonesiƫ en Maleisiƫ naar schatting nog zo'n tweehonderd Sumatraanse neushoorns in het wild. Vjiftien jaar geleden waren dat er nog tweemaal zoveel. Tien neushoorns leven in gevangenschap, onder wie Ratu, die met vier soortgenoten in een neushoornparadijsje in Way Kambas woont.

Ratu werd in 2007 gekoppeld aan de in de Verenigde Staten geboren Andalas, maar het stel bleef lang kinderloos. Ratu kreeg tweemaal een miskraam.

Sumatranen zijn met een schofthoogte van hoogstens honderdtwintig centimeter veruit de kleinsten onder de neushoorns. Van alle neushoornsoorten gaat het de Sumatraanse het slechtst. De ivoorstroperij en de ontbossing speelt hen parten.