Zeer zeldzame vlinder gespot in Limburg

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

MAASTRICHT (Novum) - In Zuid-Limburg is een zeer zeldzame vlinder waargenomen, een varenuil. De vlinder is de laatste dertig jaar maar twee keer eerder gezien in Nederland. Dat meldt de Vlinderstichting.

Het insect werd op 26 juni aangetroffen op een zogeheten vanglaken in de Vijlenerbossen en gefotografeerd. De varenuil is makkelijk te herkennen aan de mooie kleuren en patronen. De Callopistria juventina valt ook door de opvallend dicht behaarde poten die in ruststand duidelijk zichtbaar zijn.

De varenuil werd naast een waarneming in Aerdenhout in 1951 in de jaren daarna alleen in Limburg, vooral in Zuid- en Midden-Limburg, aangetroffen. De afgelopen dertig jaar werd in juli 1984 een exemplaar gezien in Maasbracht en in juli 2000 in het Drentse Dwingelderveld. De soort is nog nooit eerder in juni gezien.

In Belgiƫ komt de varenuil vaker voor. Bij de abdij van Averbode in de provincie Antwerpen werden op een avond in 2007 twaalf, en in 2009 op twee avonden respectievelijk 20 en 35 exemplaren geteld. De vlindersoort hoort thuis op open plekken in of aan de randen van loof- en naaldbossen.

Foto: Donald Hobern