Boswachters klagen over afvaldumpingen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

GRONINGEN (Novum) - In de natuur wordt de afgelopen vijftien jaar steeds vaker afval gedumpt. Boswachters geven aan dat het niet alleen om zwerfvuil gaat. Ze treffen ook aanhangers vol tuinafval aan, afgedankte huisraden, asbest en afval van bouwplaatsen, drugslaboratoria en wietplantages.

Staatsbosbeheer geeft jaarlijks een half miljoen euro uit aan het opruimen van afval. Hoewel er geen harde cijfers over de toename zijn, stelt Staatsbosbeheer dat het probleem geleidelijk steeds groter wordt.

In sommige regio's blijft het netjes, maar in andere gebieden is het elk weekend raak. De natuurbeheerorganisatie vraagt mensen geen afval meer in de natuur achter te laten en er iets van te zeggen als anderen dat doen.

De boswachters ruimen soms samen op met gemeenten, vuilstortplaatsen of sociale werkplaatsen. In Drenthe hebben bewoners het initiatief genomen voor een grote schoonmaakactie in het najaar. Onder het motto Samen Drenthe Schoon gaan op 21 en 22 september zo'n vijftienduizend vrijwilligers bossen, straten, speeltuinen en bermen ontdoen van afval. Staatsbosbeheer werkt hier aan mee.