Bijzonder halfaapje geboren in Apenheul

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

APENHEUL (Novum) - In de Apeldoornse Apenheul is net voor het weekeinde een sifakababy geboren. Deze halfaap uit Madagaskar staat in het wild onder grote druk. In Europa leven er daarnaast nog geen twintig in dierentuinen, waarvan maar drie fokvrouwen, die niet ieder jaar een jong krijgen, meldt de Apenheul dinsdag.

Het pasgeboren jong in het Apeldoornse apenpark is een jongetje. Het dier heeft nog geen naam. Omdat de babysifaka aan de kleine kant was, besloot de Apenheul vrijdag niet meteen de vlag uit te steken.

"Gelukkig groeit de kleine inmiddels in gewicht", aldus de Apenheul. De moeder kan het jong door een tepelafwijking niet zelf voeden. Daarom krijgt de sifaka te eten van een dierverzorger.

Het kereltje keert binnenkort echter terug naar de moeder. Zij is volgens het park zo getraind dat dierverzorgers de baby van haar af mogen halen om het halfaapje te voeden. Meteen daarna krijgt de moeder haar jong weer terug. "Zo groeit het diertje op als een echte sifaka."

Halfapen zijn een primitieve groep primaten, die halfapen worden genoemd omdat ze erg lijken op apen, maar het niet zijn. Halfapen hebben kleinere en eenvoudigere hersenen en een lange snuit, wat een kenmerk is voor een insecteneter.