Meer inkomstenverlies voor musea

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

DEN HAAG (Novum) - Een van de maatregelen die vorige maand naast de Geefwet is meegenomen in het nieuwe belastingplan pakt slecht uit voor de cultuursector. Musea dreigen een deel van de inkomsten die ze verdienen uit commerciële activiteiten, zoals de museumwinkel of het café, te verliezen.

Het ministerie van Financiën wil belasting gaan heffen over die inkomsten. De belastingsuitzondering voor door musea opgezette stichtingen werd misbruikt door niet-culturele instanties.

Directeur van de Nederlandse Museumvereniging Siebe Weide kan niet precies zeggen hoe veel musea mislopen, maar wil wel een schatting geven. "Het zou me niet verbazen als het in de miljoenen loopt", zegt hij vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

Weide vindt dat de maatregel het ondernemerschap bij de cultuursector, waar het kabinet zo op hamert, dwarsboomt. "Dit moet gerepareerd worden. Al sterk ondernemende musea, zoals het Van Gogh Museum, krijgen een duw terug", zegt hij. "Musea die overwogen ondernemender te worden, lopen een kans mis."